Culinary Customs from Fat Thursday to Holy Saturday in the Language and Culture of the Inhabitants of Konin and the Surrounding Area

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26485/RKJ/2025/73/21

Keywords:

dialectology, folk culture, lexis, culinary names, customs

Abstract

The article presents material collected during field research in the years 2018–2023 in the Konin district and several adjacent locations. The interviews were conducted according to a thematic questionnaire devoted to cuisine and culinary arts. The analysis included excerpts from the transcripts concerning festive dishes (customary and ritual) appearing in the period from Fat Thursday to Holy Saturday. The aim of the article is to present the collected material thematically, taking into account possible geographical differences (between the researched points) and chronological differences (between the time of the informants’ memories and the present day). The conclusion contains a summary and comments on the structure, etymology and geography of the units analyzed.

References

Bąk Piotr, 1960, Słownictwo gwary okolic Kramska na tle kultury ludowej, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, Wrocław.

Borysławski Rafał, 2002, Posmak niedosytu. Kultura jedzenia, jedzenie kultury, „Er(r)go”, nr 1(4), s. 139–143.

Brencz Andrzej, 2006, Wielkopolski rok obrzędowy, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań.

Czerwiński Tomasz, 2014, Pożywienie kluczem do poznania kultury – uwagi o jadle pogranicza mazowiecko-litewsko-białoruskiego, w: K. Snarski, A. Żułpa, red., W krainie wielu tradycji. Badania etnograficzne na pograniczu polsko-litewsko- -białoruskim w XX i początkach XXI wieku, Slawistyczny Ośrodek Wydawniczy Instytutu Slawistyki PAN, Fundacja Slawistyczna, Muzeum Okręgowe w Suwałkach, Warszawa, s. 257–271.

Dydowiczowa Janina, 1968, Zwyczaje i obrzędy doroczne, w: J. Burszta, red., Kultura ludowa Wielkopolski, t. 3, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań, s. 11–87.

Falińska Barbara, 1991, Z badań nad regionalizmami w słownictwie kulinarnym, w: K. Handke, red., Regionalizmy w języku familijnym, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław, s. 79–88.

Jaros Irena, 2022, Prażoki i prażuchy, prażucha i porka – czyli o regionalnych wariantach nazwy pewnej potrawy ziemniaczanej, „Prace Filologiczne”, t. LXXVII, s. 67–75.

Konczewska Katarzyna, 2022, Nazwy pożywienia w gwarach grodzieńskich świadectwem historycznej wielojęzyczności subregionu, „Prace Filologiczne”, t. LXXVII, s. 167–183.

Ogrodowska Barbara, 1996, Święta polskie. Tradycja i obyczaj, Wydawnictwo Alfa-Wero, Warszawa.

Pelcowa Halina, 2020, Nazwy potraw w gwarach Lubelszczyzny (na wybranych przykładach), w: T. Lisowski, P. Michalska-Górecka, J. Migdał, P. Michalska-Górecka, A. Piotrowska-Wojaczyk, A. Sieradzki, red., Verba multiplicia, veritas una. Prace dedykowane Profesor Alicji Pihan-Kijasowej, t. 2, Wydawnictwo Poznańskie Studia Polonistyczne, Poznań, s. 103–118.

Przymuszała Lidia, Świtała-Trybek Dorota, 2021, Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska, Uniwersytet Opolski, Opole.

Rembiszewska Dorota Krystyna, 2018, Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności, w: A. Kamler, D. Pietrzkiewicz, K. Seroka, red., Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym, Grupa Cogito, Warszawa, s. 211–217.

Skowronek Bogusław, 2012, Jedzenie jako tekst kultury. Zarys problemu, „Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Historicolitteraria”, vol. 12, folia 14, s. 281–289.

Tymochowicz Mariola, 2018a, Potrawa tradycyjna – czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia, w: J. Adamowski, M. Tymochowicz, red., Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych, Muzeum Lubelskie, Lublin, s. 18–29.

Tymochowicz Mariola, 2018b, Zachowania etykietalne przy chłopskim stole, w: A. Kamler, D. Pietrzkiewicz, K. Seroka, red., Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym, Grupa Cogito, Warszawa, s. 165–174.

Published

2025-12-18

How to Cite

Osowski, B. (2025). Culinary Customs from Fat Thursday to Holy Saturday in the Language and Culture of the Inhabitants of Konin and the Surrounding Area. Rozprawy Komisji Językowej, 73, 321–332. https://doi.org/10.26485/RKJ/2025/73/21