Krajna i Lubelszczyzna – leksykalne paralele (na przykładzie słownictwa kulinarnego)
DOI:
https://doi.org/10.26485/RKJ/2025/73/13Słowa kluczowe:
słownictwo ludowe, leksyka kulinarna, paralele leksykalne, Krajna, LubelszczyznaAbstrakt
Położona w północno-zachodniej Polsce Krajna i usytuowana na południowym wschodzie kraju Lubelszczyzna to regiony, które w przestrzeni wielu dyskursów są postrzegane i portretowane w sposób niemal skrajnie odmienny (i to na wielu płaszczyznach). Mimo niezaprzeczalnych różnic wskazanie cech wspólnych dla obu tych krain, choćby na gruncie polszczyzny ludowej i kultury tradycyjnej, nie nastręcza jednak poważniejszych trudności. Jednym z wielu obszarów, który w pewnym stopniu integruje rzeczone terytoria, są kulinaria. Celem artykułu jest porównawcza leksykalno-semantyczna analiza krajeńskiego i lubelskiego ludowego słownictwa kulinarnego, zmierzająca do wyróżnienia jednostek wykazujących podobieństwo zarówno pod względem formalnym, jak i znaczeniowym. Przedmiot opisu stanowi zbiór 55 kulinaryzmów wyekscerpowanych w głównej mierze z opracowań leksykograficznych rejestrujących leksykalne dziedzictwo Krajny i Lubelszczyzny. Krajeńską leksykę, zgromadzoną m.in. w Słownictwie krajniackim. Słowniku gwary wsi Podróżna w Złotowskiem Władysława Brzezińskiego i Małym słowniku gwary krajeńskiej Jowity Kęcińskiej-Kaczmarek, skonfrontowano ze słownictwem lubelskim zawartym w VI tomie Słownika gwar Lubelszczyzny autorstwa Haliny Pelcowej, zatytułowanym Pokarmy. Przeprowadzone badania pozwalają wyodrębnić w obrębie zebranego materiału trzy kategorie: 1) paralele pełne (leksemy całkowicie zbieżne formalnie i semantycznie) (49,1%), 2) paralele niepełne (leksemy całkowicie zbieżne formalnie i częściowo semantycznie) (25,5%) oraz 3) paralele pozorne (leksemy całkowicie zbieżne formalnie i rozbieżne semantycznie) (25,5%).
Bibliografia
Batko-Tokarz Barbara, 2019, Tematyczny podział słownictwa współczesnego języka polskiego. Teoria, praktyka, leksykografia, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
Batko-Tokarz Barbara, 2021, Czego o jedzeniu i kulinariach dowiadujemy się z tematycznych klasyfikacji słownictwa, w: R. Przybylska, D. Ochmann, red., Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, Wydawnictwo LIBRON – Filip Lohner, Kraków, s. 11–35.
Główny Urząd Statystyczny, 2024, Ludność. Stan i struktura ludności oraz ruch naturalny w przekroju terytorialnym w 2024 r. (stan w dniu 30.06), https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/ludnosc/ludnosc-stan-i-struktura-ludnosci-oraz-ruch-naturalny-w-przekroju-terytorialnym-w-2024-r-stan-w-dniu-30-06,6,37.html (dostęp: 6.03.2025).
Kołatka Krzysztof, 2020, Tożsamość regionalna mieszkańców Krajny. Studium językowo-kulturowe, Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz.
Kowalska-Lewicka Anna, Szromba-Rysowa Zofia, 1976, Pożywienie, w: M. Biernacka, B. Kopczyńska-Jaworska, A. Kutrzeba-Pojnarowa, W. Paprocka, red., Etnografia Polski. Przemiany kultury ludowej, t. I, Zakład Narodowy im. Ossolińskich. Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, Wrocław – Warszawa – Kraków – Gdańsk, s. 353–378.
Kozdra Michał, Dubichynskyi Volodymyr, 2019, Dydaktyczny słownik tematyczny rosyjsko-polskich paraleli leksykalnych. Leksyka kulinarna (rzeczowniki), Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.
Krajna, b.r., https://pl.wikipedia.org/wiki/Krajna (dostęp: 2.04.2025).
Lubelszczyzna, b.r., https://pl.wikipedia.org/wiki/Lubelszczyzna (dostęp: 2.04.2025).
Pelcowa Halina, 2019, Wstęp, w: H. Pelcowa, Słownik gwar Lubelszczyzny, t. VI: Pokarmy, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin, s. 9–16.
Pelcowa Halina, 2023, Dziedzictwo leksykalne wyznacznikiem tożsamości regionu lubelskiego, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin.
Województwo lubelskie, b.r., https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3%B3dztwo_lubelskie (dostęp: 2.04.2025).

