Белорусские каузативы понимания и знания на разных этапах развития языка: Białoruskie czasowniki kauzatywne rozumienia i wiedzy na różnych etapach rozwoju języka - Руденко, Елена (Rozprawy Komisji Językowej, 2019)
https://doi.org/10.26485/RKJ/2018/66/25 Artykuł w języku rosyjskim Autorka artykułu rozważa kwestię kauzatywnych czasowników rozumienia i wiedzy na różnych etapach rozwoju języka białoruskiego. Oprócz materiału leksykalnego ze współczesnego języka białoruskiego oraz starobiałoruskiego został rozpatrzony tutaj również materiał pochodzący z języków: staro-cerkiewno-słowiańskiego, rosyjskiego oraz bułgarskiego. W rozprawie poddano analizie sposoby motywacji czasowników o znaczeniu ‘tłumaczyć’ i ‘uczyć’, konkurencyjne modele konceptualizacji, wśród których podstawowymi są semantyka światła, percepcji, fizycznego aktu oraz przemieszczenia.