DEMINUTYWNOŚĆ I DEMINUTYWY W ŚWIECIE JĘZYKOWYM LWOWA - Sikora, Halyna (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Artykuł stanowi fragment kompleksowego opisu deminutywów i deminutywności w językowym świecie Lwowa, przeprowadzonego na tle całościowych badań nad bogactwem leksykalnym miasta. Podczas analizy tego ważnego składnika językowego charakteru Lwowa uwaga skupiona została na szerokim spektrum zadań: wskazaniu repertuaru deminutywów, poświadczeniu ich przynależności do grup tematycznych oraz do kategorii części mowy, określeniu ich statusu, genezy, struktury semantycznej, formantów słowotwórczych, specyfiki funkcjonowania itp. Przedstawiono szczególną rolę języka polskiego w utrwaleniu się deminutywów oraz wyjaśniono przyczyny czynnego funkcjonowania deminutywów w języku społeczności lwowskiej. Wskazano, że różnorodność modyfikacyjnych struktur deminutywnych w mowie mieszkańców Lwowa obrazuje wysoką produktywność słowotwórczego modelu deminutywnego. Udowodniono, że deminutywy і deminutywność są skarbnicą pamięci kulturowej Lwowa, reprezentacją wyobrażeń mieszkańców tego miasta o świecie, znaczącym składnikiem ich gwarowego obrazu świata, jednym z ważnych wyznaczników tożsamości lwowskiej.