KILKA PRZESĄDÓW ZWIĄZANYCH Z KOBIETĄ W CIĄŻY I NOWORODKIEM W ŚWIADOMOŚCI JĘZYKOWO KULTUROWEJ MIESZKAŃCÓW WIELKOPOLSKI - Kobus , Justyna (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Artykuł dotyczy stanu wiedzy współczesnych Wielkopolan na temat tradycyjnych przesądów związanych z kobietą w ciąży i noworodkiem. Podstawę materiałową stanowią dane wyekscerpowane z utrwalonych fonograficznie badań terenowych, przeprowadzonych na podstawie kwestionariusza tematycznego. Omówionych zostało pięć przesądów związanych z kobietą ciężarną i trzy odnoszące się do noworodka: przechodzenie pod linkami, zaglądanie przez dziurkę od klucza oraz inne dziurki i szpary, przestraszenie się czegoś, wpatrywanie się w kogoś/coś, odmówienie ciężarnej pożyczenia czegoś, czerwona kokardka, wylewanie wody z kąpieli noworodka, zlizywanie czółka dziecka. Informatorzy zostali podzieleni ze względu na przedział pokoleniowy wyznaczony rokiem urodzenia, a także z uwagi na pochodzenie (miasto, wieś) i płeć. Wnioski płynące z przeprowadzonych analiz dotyczą zauważalnych tendencji, ujawniających schyłkowy charakter dawnej, tradycyjnej obrzędowości ludowej.