MECHANIZMY NOMINACJI WYBRANYCH NAZW POTRAW REGIONALNYCH I ICH ZWEGANIZOWANYCH ODPOWIEDNIKÓW W KSIĄŻCE PAWŁA OCHMANA ROŚLINNA KUCHNIA REGIONALNA – ANALIZA PORÓWNAWCZA - Kasprzyk , Natalia; Sitek , Katarzyna (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Celem artykułu jest porównanie typów mechanizmów nominacji nazw potraw regionalnych i ich zweganizowanych odpowiedników na bazie materiału onimicznego, wyekscerpowanego z książki Pawła Ochmana Roślinna kuchnia regionalna. Dania w tej publikacji opatrzone są dwiema nazwami: regionalną i nową, zweganizowaną przez autora. Badana leksyka obejmuje 116 nazw przypisanych do 58 potraw. Analizie poddane zostały nazwy pochodzące z regionów południowej Polski. Tłem do badań jest scharakteryzowanie obecnych trendów w kuchni regionalnej Polski oraz zarysowanie problematyki nazewnictwa dań wegańskich. Wyjaśniono też pojęcie weganizacji. Omówione zostały tendencje i różnice w procesach nominacyjnych wybranych nazw. Na drodze analizy wyników stwierdzono, że zabieg weganizacji nazw nie służy wyrugowaniu dziedzictwa kulturowego przez autora, a pełni trojaką funkcję: identyfikacji desygnatu, indywidualizacji obiektu rzeczywistości pozajęzykowej i jego klasyfikacji oraz symbolizowania relacji między jednostkowym obiektem i jego kontekstem onimicznym. Działania, które podejmuje autor Roślinnej kuchni regionalnej, są sposobem na popularyzację dań regionalnych poprzez uprzystępnienie ich szerszej społeczności.