GWARA JAKO ŹRÓDŁO POSTAWY REGIONALISTYCZNEJ - Kasprzyk , Damian (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
W drugiej dekadzie XXI wieku w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Łódzkiego zrealizowano projekt, u podstaw którego legło przekonanie o potrzebie zdefiniowania regionalisty jego własnymi słowami. Przygotowano i rozesłano specjalny apel do regionalistów z prośbą o wypowiedzi. Kluczowe pytania badawcze brzmiały następująco: „Co oznacza dzisiaj regionalizm?”, „Co znaczy być dzisiaj regionalistą?”, „Kiedy i dlaczego ktoś się nim staje?”, „Jak zmieniają się warunki uprawiania regionalizmu?”. Wśród ponad stu wypowiedzi nadesłanych w reakcji na wystosowany apel znalazły się i takie, których autorzy i autorki podkreślali rolę gwary jako czynnika inspirującego do działań regionalistycznych. Specyfika gwarowa staje się w tym kontekście nie tylko kluczowym wyznacznikiem odrębności regionalnej, ale także elementem tożsamości oraz czynnikiem formatywnym postawy regionalistycznej oznaczającej przywiązanie do terytorium, poczucie identyfikacji ze zbiorowością i jej kulturą, pragnienie, aby sentyment do ziemi rodzinnej manifestować poprzez różne działania społeczne i instytucjonalne.