Dialekty słoweńskie a zróżnicowanie socjalne języka słoweńskiego - Stefan, Anna (Rozprawy Komisji Językowej, 2023)
Język słoweński jest jednym z najmniejszych języków Słowiańszczyzny pod względem liczby użytkowników i dodatkowo cechuje go silne zróżnicowanie socjalne. Występuje w nim wariant literacki (słń. slovenski knjižni jezik), który różnicuje język pisany (słń. knjižna zborna zvrst) i język mówiony (słń. njižna pogovorna zvrst). Obok wariantu literackiego istnieje nieliteracka odmiana języka (słń. neknjižni pogovorni jezik), którą stanowią warianty regionalne (słń. pokrajinski pogovorni jeziki) oraz dialekty (słń. narečja). Wśród nich wyróżniamy siedem głównych grup: karynckie (słń. koroška), przymorskie (słń. primorska), rowtarskie (słń. rovtarska), goreńskie (słń. gorenjska), doleńskie (słń. dolenjska), styryjskie (słń. štajerska) i panońskie (słń. panonska). Artykuł rozpoczyna krótki rys historyczny oraz opis poszczególnych wariantów języka słoweńskiego. Jest to potrzebne, aby zrozumieć fenomen słoweńskiego zróżnicowania socjalnego oraz pokazać w nim miejsce dialektów. Głównym celem jest charakterystyka poszczególnych dialektów słoweńskich pod względem wybranych cech swoistych