„Bieda” – kulturem lubelski (na materiale gwarowym) - Gumowska-Grochot, Ilona (Rozprawy Komisji Językowej, 2023)
W artykule zaprezentowano obraz biedy utrwalony w gwarach Lubelszczyzny w świetle koncepcji kulturemów. Analizowany materiał gwarowy o charakterze regionalnym ukazany został na szerszym tle gwar polskich. W pierwszej części przywołano najważniejszą literaturę przedmiotu oraz ustalenia teoretyczne odnoszące się do definiowania kulturemu i jego miejsca wśród innych jednostek opisu używanych w etnolingwistyce i lingwistyce kulturowej. W kolejnej części przywołano badania, w których biedę uznano za ważne słowo (symbol kolektywny, kulturem lub koncept językowo-kulturowy) określające tożsamość zbiorową: narodową lub regionalną. Następnie zaprezentowano materiał gwarowy potwierdzający, że bieda, będąc kulturemem lubelskim, a więc leksemem istotnym dla tożsamości mieszkańców regionu, ma także szerszy, ogólnopolski zasięg i stanowi jeden z ważniejszych leksemów opisujących tożsamość mieszkańców wsi różnych części Polski