AKTUALNE SPOJRZENIE NA DIALEKTY SŁOWEŃSKIE - Stefan , Anna (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Gwałtowne przemiany społeczne i zmienione poglądy na szeroko pojętą komunikację wymagają dziś szybkiej adaptacji języka, niezależnie od gatunku społecznego czy funkcjonalnego. Oprócz zmieniających się warunków społecznych i politycznych zmieniają się znaczenie i rola języka słoweńskiego jako całości, a także znaczenie i rola jego odmian. Stąd w ostatnich latach pojawiają się opinie, że podział wprowadzony przez J. Toporišiča wymaga aktualizacji. W artykule autorka przedstawia wybrane przemyślenia dotyczące tego, dlaczego w ciągu ostatnich dwóch dekad na obszarach, gdzie mówi się po słoweńsku, dialekt coraz częściej przejmuje role zwykle zarezerwowane dla języka oficjalnego. Wśród przyczyn takiego stanu rzeczy należy wymienić indywidualizację społeczeństwa w połączeniu z globalizacją, rosnący dystans języka standardowego od faktycznego użycia oraz „modę” językową wynikającą z akceptacji dialektów w mediach.