O JĘZYKU MŁODYCH POLEK – BEZ TARYFY ULGOWEJ - Sikora , Kazimierz; Klimasara , Patrycja (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Niniejszy artykuł porusza problematykę wulgaryzacji języka młodych kobiet. Przywołano w nim przykłady potwierdzające zwiększony (i nadal rosnący) zasięg występowania wulgaryzmów w języku potocznym. Analizie poddano zebrany w przestrzeni internetowej obszerny materiał językowy, w którym znalazły się wypowiedzi kobiet między 20. a 30. rokiem życia. Podjęto próbę określenia oraz nazwania sytuacji, w których młode Polki najczęściej używają wyrażeń niecenzuralnych. Kończąc rozważania, postawiono hipotezę o zmianie postrzegania tego, co wulgarne w języku, wraz z próbą ustalenia zasięgu zjawiska dewulgaryzacji grubiańskiego i nieprzyzwoitego słownictwa.