MIASTO I WIEŚ – RÓŻNA CZY WSPÓLNA PRZESTRZEŃ JĘZYKOWA I KULTUROWA - Pelcowa , Halina (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Miasto i wieś to różne światy i nieco odrębne sposoby konceptualizacji oraz odbioru otaczającej rzeczywistości. W artykule skupiono się na dwóch aspektach wzajemnych relacji, czyli na tym, co jest wspólne (wieś i miasto) i na tym, co jest przeciwstawne (wieś a miasto). Rozważania są wynikiem wieloletnich badań nad językiem i kulturą regionu lubelskiego oraz świadomością językową jego mieszkańców.