ROLE EKSPLORATORA I INFORMATORA W NAGRANIU GWAROWYM. PERSPEKTYWA PRAKTYCZNA I TEORETYCZNA - Osowski , Błażej (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
Przedmiotem artykułu jest nagranie gwarowe rozumiane jako jedna z podstawowych form pracy dialektologa w terenie, polegająca na zbieraniu i utrwalaniu materiału językowego w postaci wypowiedzi. Szczegółowo – artykuł zajmuje się wywiadem gwarowym, czyli formą rejestrującą specyficzny dialog eksploratora z informatorem. Materiał egzemplifikacyjny pochodzi z nagrań zabranych przy okazji prac nad słownikami tematycznymi z okolic Konina. W tekście dialektologia zestawiona zostanie z innymi dyscyplinami nauki wykorzystującymi wywiad, np. z dziennikarstwem, socjologią, psychologią czy historią. Niniejszy tekst ma z jednej strony charakter praktyczny (może być przydatny dla młodych badaczy gwar), z drugiej zaś metodologiczny, teoretyczny, pokazujący podobieństwa i różnice między wywiadem w dialektologii i innych dyscyplinach oraz stawiający w związku z tym pewne problemy do rozważenia.