WARTOŚCI UTRWALONE W XIX WIECZNYCH ODAPELATYWNYCH NAZWACH OSOBOWYCH MIESZKAŃCÓW ZIEMI PIOTRKOWSKIEJ - Klimas , Agnieszka (Rozprawy Komisji Językowej, 2024)
W artykule podjęto próbę aksjologicznej analizy odapelatywnych XIX‑wiecznych nazw osobowych mieszkańców ziemi piotrkowskiej. Badania dowiodły obecności w nazwiskach następujących aksjologicznych pól pojęciowych: 1) wartości transcendentne, 2) wartości nietranscendentne: a) poznawcze, b) estetyczne, c) moralne, d) społeczne, e) witalne, f) utylitarne, g) prestiżowe, h) hedonistyczne. Liczebność tworzących je onimów wskazuje na wartości zgodne z XIX‑wiecznym chłopskim etosem.