Obraz gwary utrwalony w słowach i ich wykładnikach kulturowych - Pelcowa, Halina (Rozprawy Komisji Językowej, 2023)
Przedmiotem rozważań jest gwara jako wartość w kontekście słownictwa wpisanego w aspekt obyczajowo-kulturowy i ludową świadomość językową mieszkańców wsi. Obraz ten pokazano na przykładzie wybranych haseł ze Słownika gwar Lubelszczyzny (wianuszków, jaskółczego ziela, południcy, kołowrotka). Podstawę materiałową stanowią wypowiedzi zebrane w latach 1986–2022 od mieszkańców wsi regionu lubelskiego, ale oddające istotną rolę leksyki gwarowej każdego regionu z funkcją tożsamościową, identyfikującą i porządkującą przestrzeń językową. Taka segmentacja przestrzeni wiejskiej jest ważna i niezbędna w sytuacji nie tylko zaniku nazw i desygnatów ludowych, ale także zmian cywilizacyjnych. Słowa, postrzegane jako świadectwo funkcjonowania wspólnoty i wpisane w szerszy kontekst kulturowy, są także swoistym fenomenem komunikacyjnym zanurzonym w czasie