Zmiany językowe na polskiej wsi na przykładzie pola tematycznego „Przygotowanie gleby, uprawa ziemniaków” w rejonie mościskim obwodu lwowskiego - Kostecka-Sadowa, Anna (Rozprawy Komisji Językowej, 2022)
W artykule zostało omówione słownictwo dotyczące prac związanych z uprawą ziemniaków dawniej i dziś oraz terminologii związanej z przygotowaniem gleby, sadzeniem, uprawą i kopaniem ziemniaków, występujące w gwarach polskich rejonu mościskiego obwodu lwowskiego na Ukrainie. Zgromadzone wypowiedzi informatorów reprezentujących trzy pokolenia pozwoliły pokazać, jakie zmiany – wraz ze zmianą realiów wiejskich – dokonały się w języku użytkowników języka wsi. Pozyskany w terenie materiał został zweryfikowany w gwarowych źródłach leksykograficznych i podczas kolejnych badań terenowych.