Zwierzęta w wybranych tekstach polskiego, rosyjskiego i białoruskiego lekarowania - Szcześniak, Krystyna (Rozprawy Komisji Językowej, 2020)
Artykuł dotyczy obecności zwierząt w ludowych tekstach magicznych, ich leczenia lub miejsca w społeczeństwie. Autorka stwierdziła, że – niezależnie od języka zamowy czy tekstu leczniczego – wiele z nich wymienia przy leczeniu rośliny (też wymaga ich użycia). Często były one wcześniej zbierane o konkretnej porze, święcone w czasie różnych świąt religijnych (najczęściej 15 sierpnia), a następnie suszone i przechowywane w wyznaczonych do tego miejscach. Używano ich w razie choroby ludzi, a także zwierząt domowych (najczęściej krów, koni, rzadziej świń, owiec czy kóz, a wyjątkowo kur). Na inne zwierzęta (pies, kot, kury) przenoszono choroby ludzi. W przekonaniu ludzi rośliny były również pomocne w wypadku chorób zesłanych przez złe siły, czarownice i wiedźmy.